Oktató játékok az óvodában és az iskolában

Az oktató játékok a tanulást szolgálják
Az oktató játékok a tanulást szolgálják

Az óvodai és a kisiskolai oktatás nagymértékben támaszkodik a játék módszerére, amely által észrevétlenül és szórakoztató közegben sajátíthatja el a diák a tananyagot.

Az oktató játékok használatával igazán célirányosan lehet tanítani a gyermeket úgy, hogy az számára is élvezhető legyen. Az oktató játékok alapismertetői közé tartozik, hogy a játék megkötött szabályok szerint működik, világos a kiindulópontja és általában körvonalazott az is, hogy hová kell eljutni ahhoz, hogy a játék befejeződhessen.

Ezen felül, az oktató játék általában egy játékvezető által felügyelt tevékenység, így a játékosok visszacsatolást kaphatnak az elvégzett feladatok helyességéről.

A játék során, az adott feladat szabályok szerinti megoldása adja meg azt a tanulási környezetet, amiben az ismeretek bővülésén keresztül, a gyermekek egy vagy több meghatározott értelmi területen könnyedén fejlődhetnek. Az oktató játékok így válhatnak a pedagógusok mindennapos segítőivé, az oktatási és nevelési feladatok elvégzésében.