Ha csicseriborsó, akkor humusz, falafel és főzelék!

Csicseriborsó
Csicseriborsó

Ha valaki úgy dönt, hogy beleveti magát az egészséges életmód rejtelmeibe, és betéved egy bioshopba, a rengeteg tea és gyógynövény kivonatú gyógyszer mellett, számos egészséges étel is a szeme elé tárulhat. Azonban valószínű, hogy a legtöbben nem ismerik mindet, és ezzel egyidejűleg, nincsenek is tisztában ezeknek az előnyeivel.

A csicseriborsó legkönnyebben úgy ismerhető fel, ha sárga szemecskék után kutat az ember. Vidéken már korábban is bagolyborsó néven emlegették, csúcsos formája miatt, ami a baglyok fülére emlékeztet. Mire képes ez a piciny növény? Valójában rengeteg dologra, így nem csoda, hogy már az ókorban is alkalmazták finom íze miatt.

A csicseriborsó rendkívül gazdag fehérjében, és magas a rosttartalma is. A sportolók és az alakjukat megőrizni kívánó hölgyek szívesen veszik igénybe, ugyanis zsírtartalma alacsony. Segít az ideális koleszterinszint fenntartásában, szabályozza a vércukorszintet, és az érrendszer épségéhez is hozzájárul. A bőr szépségének megőrzésében is segítséget nyújt, hiszen magas a karotin és az E-vitamin tartalma. A csicseriborsó fogyasztható többféle verzióban is.

Ha főzelék készül belőle, érdemes vízbe áztatni a készítés előtti éjszakán, hogy könnyebben megpuhuljon. Talán az egyik legismertebb formája a humusz. A világon rengetegen fogyasztják a kenyérre kenhető, ízes krémet. A csicseriborsó fasírt, a falafel, a vegetáriánusok, ugyanakkor húsfogyasztók kedvence is. Olyannyira népszerű, hogy még a legkisebb gyorséttermekben is kapható. Természetesen hozzáadható salátához is, így a vacsora nemcsak kiadós lesz, de kíméletes is, így a rendszeres fogyasztásával az álom alak nyárra már garantált.