Amit az arzénmentesítésről tudni kell

Arzénmentesítés
Arzénmentesítés

Magyarország java részén, a lakosság mindenképp örülhet a tiszta és makulátlan víznek, ami számtalan részen adott, így a lakás-, háztulajdonosok biztosak lehetnek abban, a csapból kifolyó víz igenis nyugodtan iható. Azonban tudni kell, hazánkban egyes helyeken a kútvízben a vas és mangán mellett megtalálható az arzén is. Ha túl magas arányban, az arzénmentesítés kötelezővé válik. Nem vitás, egészen kis mennyiségekben fontos lehet a szervezet számára, de leginkább mérgező hatásai miatt ismert ez a szerves vegyület, ami sokszor még halált is okozhat, a toxikus jellege miatt.

Fontos tudni, hogy az emberi szervezetnek naponta 0,012–0,025 mg arzénre van szüksége, amit egy ideális ivóvíz garantálni tud, emellett pótolhatjuk bizonyos tengeri állatok és gyümölcsök fogyasztása révén is. Ha a vízben található érték túl magas, mindenképp az arzénmentesítés jelenti a biztos megoldást, ellenkező esetben számos egészségügyi problémát okozhat. Ezen szerves vegyület igazi veszélye abban rejlik, hogy ez színtelen és szagtalan, tehát az ember nem tudja megállapítani, hogy mennyit is tartalmaz az adott folyadék.

Ebben segíteni tud a laboratóriumi vizsgálat, ami pontos adatokat közöl. Ha a teszt után kiderül, hogy a kútvízben az egészségügyi határértéknél nagyobb mennyiségben van jelen ez az anyag, az adott kút vize az arzénmentesítés kivitelezésére szorul. Amikor például a kútvíz ivóvízként is szolgál, akkor egyértelműen létfontosságú ez. Első lépésként fel kell keresni egy labort, amelyik profi műszerekkel és eszközökkel dolgozik, tehát garantálhatja a precizitást, és emellett nemcsak kémiai vizsgálatot, hanem a biológiait is végez. Mind a kettő lényegesnek számít, hiszen így nem csak az mutatható ki, mennyi arzén van a vízben, hanem az is, ezen kívül mennyi vas, mangán, nitrit, nitrát, szulfát és baktérium van a folyadékban.

Ha az eredmények nem megfelelőek, akkor marad az arzénmentesítés. Ez előtt azonban számos tényezőt, szempontot kell figyelembe venni. A biztos siker érdekében a vízkezelő rendszer kiválasztását tanácsos egy profi szakértőre bízni, aki a szakavatottságának hála pontosan tudja, melyik berendezés orvosolhatja a gondot. Az arzénmentesítési technológia kiépítése esetében meg kell vizsgálni az arzén mennyisége mellett azt is, mennyi az adott ház elhasznált vízmennyisége napi szinten, és emellett a PH értéket és szulfát tartalmat is. Az arzénmentesítés nyugodtan rábízható a www.ivovizszures.hu oldalon található cégre, amelyik évek óta foglalkozik ezzel a szakterülettel, ezért nem sak profi rendszereket képes nyújtani, hanem tökéletes telepítést is.