Ön pontosan értelmezni tudja a jogos védelem fogalmát?

A jogos védelem fogalma
A jogos védelem fogalma

Az új büntető törvénykönyv életbelépése óta nem kevés idő telt el, de még azóta is több félreérthető információ kering róla a köztudatban. A Vidákovics Ügyvédi Iroda szeretnék ezeket bárki számára érthető módon tisztázni. Többek között módosult a sokakat érdeklő, érintő jogos védelem szabályozása is. Ennek a jogi fogalomnak a pontos ismeretére – túlzás nélkül állíthatjuk – a lakosság nagy részének bármikor szüksége lehet.

Időről időre felbukkannak olyan ügyek a médiában, amik ezt a területet érintik, és gyakran nagy érdeklődést keltenek. Mi a jogos, még nem büntetendő magatartás, amikor értékeit, vagy a saját és családja biztonságát védi valaki, és mi az, amikor már a védekezőnek kell jogi következményekkel számolnia?

A jogos védelem egy büntetőjogi fogalom, az egyik büntethetőséget kizáró ok. A jogosan védekező olyan közvetlenül fenyegető támadást akadályoz meg, amelyre akkor, ott az adott pillanatban a hatóságoknak nincs lehetősége.

Az a cselekmény, ami a jogtalan támadás elhárításához szükséges, nem büntetendő. Ahhoz, hogy pontosan értelmezni tudja a jogos védelem fogalmát, látogasson el a Vidákovics Ügyvédi Iroda weboldalára, ahol a részletekről is tájékozódhat. Tudta, hogy a törvény az éjjeli elkövetéssel is külön foglalkozik?