Az ittas vezetés könnyen bekövetkezhet

Ittas vezetés

A közúti közlekedés szabályait, mindenkinek a saját és embertársai egészségének megóvása érdekében be kell tartani. Azonban sokszor előfordul, hogy nem tartjuk be a KRESZ előírásait és fogyasztunk alkoholt, utána pedig volán mögé ülünk.

Az ittas vezetés a leggyakoribb bűncselekmény a közlekedési szabályok ellen. Sok országban eltérően rendelkezik a jogszabály az ittas vezetésről, meghatároznak ugyanis egy maximális véralkohol szintet, amely alatt a sofőr nem vonható felelősségre egy esetlegesen bekövetkezett balesetben, ittas vezetés miatt. Ez nem jelenti azt, hogy a sofőr ártatlan. Magyarországon a zéró tolerancia szabály van érvényben. Ez azt jelenti, hogy a megengedett legnagyobb véralkohol szint 0. Az ittas vezetés, a szakértők által mért véralkohol szinttől függően minősülhet szabálysértésnek is, ami enyhébb büntetést vonhat maga után, szemben a bűncselekményi tétellel.

A büntetés általában jogosítvány bevonását eredményezi, meghatározott időszakra, amit minden esetben a bíróság dönt el. Súlyos esetben, a vádlottat akár véglegesen is eltilthatják a járművezetéstől.