A sötétség barlangjából menekít ki a félelem kezelése

Az évek száma, a nem és más tényezők is befolyásolják az életben bekövetkező változásokkal és kihívásokkal szembeni ellenálló képességet. A gyermekpszichológus például arra a tényre is felhívja a figyelmet, hogy a fiatalabb gyermekek és a fiúk nagyobb valószínűséggel könnyebben élik át a szüleik válását, mint a lányok vagy az idősebbek. Amikor az utódok érzelmei vagy viselkedése megakadályozza a családot abban, hogy boldogan és kényelmesen éljen, a szakember segítsége valódi megoldást kínál.

A gyermekpszichológusok gyakran tapasztalják, hogy az egyes események mennyire befolyásolhatják a kisebbek pszichés egészségét. Ilyen például a válás, a testvér születése, valamelyik szeretett ember, családtag, barát vagy háziállat elvesztése, a fizikai és az erkölcsi zaklatás, a szegénység, a hajléktalanság, a költözés vagy az erőszak. A gyermekpszichológussal folytatott konzultáció pozitív hatással lesz a felnőtté válás folyamatára, javítja az otthoni, az iskolai és a más intézményekben tapasztalható viselkedést.

A pszichológiai stabilitás fél siker a nehéz tárgyalások, konfliktusok és nyilvános beszédek során. Annak érdekében, hogy a félelem kezelése egy berögzült reakcióvá váljon, meg kell tanulni megküzdeni vele. Általában azt gondoljuk, hogy az ijedelem egy olyan jelenség, ami visszatart minket vagy amit el kell kerülni. De mi lenne, ha új lehetőségeket látnánk benne? Mi lenne, ha elsajátítanánk ezt az eszközt? Ebben az esetben az életünk mestereivé válnánk és képesek lennénk átélni a kudarc, a sikertelenség és nevetség tárgyává való válásból származó aggályokat.

A félelem kezelése során rádöbbenünk arra, hogy ez egyfajta akadály a számunkra, ami visszatart minket a csodálatos dolgoktól. Amennyiben szembesülünk ezzel a korláttal, látni fogjuk, hogy a kétségbeesés milyen jelentéktelenné teszi a tapasztalatainkat és erőfeszítéseinket. Mi történik, ha áttörjük ezt a falat? Szabadok leszünk! A szabadság az ijedtség falának túloldalán van. Ezért a félelem kezelése valójában azt jelenti, hogy lebontsuk ezt a falat és a szabadság felé megyünk.