A bőrrák tünetei könnyen felismerhetőek

bőrrák tünetei
A bőrrák tünetei

A rák egy alattomos betegség, az ember sokszor akkor szembesül a jelenlétével, amikor már késő van ahhoz, hogy meggyógyuljunk belőle. Ez a bőrdaganatok esetében sincs másképp. Pedig a bőrrák tünetei szabad szemmel is jól láthatóak. Csak hát sokaknak fogalmuk sincs róla, mivel állnak szemben.

Pedig érdemes figyelmet fordítani a szembetűnő elváltozásokra, mert korai stádiumban jól gyógyítható ez a betegség. Több fajtája van, ennek megfelelően igen változatosak lehetnek a bőrrák tünetei. Elsőként az aktinikus keratózist érdemes megemlíteni. Ezt rákmegelőző állapotnak szokás nevezni.

Önmagában nem jelent daganatos megbetegedést, ám ha nem kezelik, azzá válhat. Ha valakinek a túlzott UV-sugárzásnak kitett testrészein érdes, pikkelyes felszínű pirosas vagy barnás foltok jelennek meg, joggal gyanakodhat erre az állapotra. Tehát ezek még nem a bőrrák tünetei, de ajánlott velük orvoshoz fordulni.

A kezeletlen esetekben a szövődménye általában laphámrák. Ekkor a laphámsejtek túlburjánzásáról van szó. Vöröses színű, hámló, érdes felületű elváltozások jelennek meg a bőrön. Ezek később kisebb, piros duzzanatokká alakulnak. Ugyancsak a bőrrák tünetei közé sorolható a kezdetben apró, aztán lassan növekvő rózsaszínes göböcske.

Ez a basalioma nevű változat jele. Ez az eleinte igen kisméretű elváltozás később rengeteg gondot tud okozni. Kisebesedik, bevarasodik, majd újra kisebesedik. A legismertebb változat a melanoma. Ez egyben a legagresszívabb fajta is, mivel ez produkálja a legtöbb áttétet.

A bőrrák tünetei ez esetben az új, vagy már meglévő anyajegyek felszínén megjelenő szokatlan elváltozások. Aggodalomra adhat okot az újonnan megjelenő, sötét színű, kékes vagy fekete árnyalatú, növekvő anyajegy.

Az is előfordulhat, hogy a már meglévő anyajegy növekedésnek indul, elszíneződik, szabálytalan formát ölt, és a felülete érdessé, sebessé válik. A vérző, viszkető anyajegy szintén a bőrrák tünetei közé sorolható. Ha az itt leírtak bármelyikét észleli a testén, haladéktalanul forduljon bőrgyógyászhoz!