A gázkazán típusok előnyei és hátrányai

Gázkazán típusok

A kazánok azok a berendezések, amelyekkel meleget varázsolhatunk az otthonunkba. Persze ipari méretben is sokfélék lehetnek a gázkazán típusok, amelyekkel nagyobb helyiségeket lehet fűteni. Típustól függően, ezek a berendezések biogázzal, földgázzal vagy propán-butángázzal működtethetőek. Manapság nagy népszerűségnek örvendő fűtő illetve meleg víz előállító berendezéseknek számítanak.

A kezelésük egyszerű és környezetbarát is, mivel a gázkazán típusok, nevükből eredően gázzal működnek, ezért sokkal kevesebb a káros anyag kibocsájtásuk. Lehetnek nyitott illetve zárt, vagyis turbós égésterűek. A nyitott égésterű kazánok az égéshez szükséges levegőt a laktérből szerzik. Ezért olyan helyre érdemes beszerelni, ahol megfelelő a levegőellátás. Ilyenkor nagyméretű kéményre van szükség, hogy azon át tudjon távozni az égéstermék.

A zárt égésterű gázkazán típusok pedig a szabadból szívják be a szükséges levegőt és ugyanide juttatják vissza, ezért biztonságosabbak, mint a nyitott égésterűek. A zárt égésterűek sok szempontból praktikusabbak lehetnek, mert egy kisebb háznál, 40 kW alatti teljesítménnyel ugyanúgy ellátják a feladatukat, mint ipari környezetben 40 kW felett.