Az ír whiskey nem okoz csalódást

Egyedülálló és kifinomult szeszesital, ami hatalmas népszerűségnek örvend világszerte. Az ír whiskey általában háromszor kerül lepárlásra, ellentétben a skót vetélytársával. Ez a folyamat jelentősen hozzájárul az ital simább, könnyedebb ízéhez.

Az alapanyagát tekintve azt kell tudni, hogy egy keverék a malátázott és a nem malátázott árpából, bár léteznek tisztán malátázott változatok is, amelyek a Single Malt elnevezést kapták. A nedűt tölgyfahordóban érlelik, legalább 36 hónapig vagy annál tovább. Az érlelési idő és a hordó típusa nagyban befolyásolja az ír whiskey színét és aromáját.

Gazdag történelmet tudhat a magáénak, ami szorosan összefonódik az ország gazdasági és kulturális történetével. A lepárlása Írországban egészen a 12-ik századig nyúlik vissza. Tudni kell, hogy abban az időben a világ legnépszerűbb szeszesitala volt.

Az ismertebb márkák közé tartozik a Jameson, a Bushmills, a Redbreast és a Teeling. Mindegyik ír whiskey egyedi ízprofillal rendelkezik, ezért érdemes végigkóstolni a felhozatalt, hogy megtalálja az új kedvencét.