Az e-commerce engedélyezése

Az e-commerce engedélyeztetése
Az e-commerce engedélyeztetése

Aki elektronikus kereskedelemmel akar foglalkozni, nem hanyagolhatja el annak jogi hátterét sem. Ha nincs személyes átadás, hogy szükség legyen egy munkapont engedélyezésére, akkor egyszerűbb a helyzet. Az e-commerce esetében is szükséges bizonyos termékek árusításához az illetékes szakhatóság engedélye.

Viszont, magában véve az e-commerce csak bejelentés-köteles, tehát a helyi önkormányzatnál be kell jelenteni, ha internetes csomagküldő szolgáltatást végez valaki. A márciusban sorra kerülő szakkiállítás ezen a területen is összefoglalja az aktuális tudnivalókat.

Egy internetes kereskedelemmel foglalkozó vállalkozásnak vannak környezetvédelmi kötelezettségei, a felhasznált csomagolóanyagok kapcsán. Fontos a tájékoztatási kötelezettségek pontos ismerete is, vagyis adatvédelmi tájékoztatóval kell rendelkeznie.

Az elállási jog egyik kulcskérdése az e-commerce jogi oldalának és az egyre inkább terjedő netes vásárlások nyomán már sokan tudják, hogy amennyiben a vevő nem tart igényt a vásárolt árura, az átvételtől számított 14 munkanapon belül visszaküldheti az eladónak.