A whisky egy élet munkája

Mi jut eszünkbe Skóciáról? Talán a hideg telek, a kint legelő juhok, esetleg a kockás szoknya, vagy másoknak a népszerű whisky. Igen, a 19. századtól kezdve ezek az országok híresek lettek a különleges ital előállításáról, amihez bekapcsolódott Amerika és később Japán is.

Mégis ezek közül a skótok itala terjedt el a legjobban, hiszen ők még ma is ragaszkodnak az egykori hagyományokhoz. Napjainkban törvények írják elő, hogy milyen lépéseket kell betartani a gabonapárlat elkészítésénél. Például az Európai Unió előírása szerint, az elkészítéséhez csak tölgyfahordót lehet használni, ahol a párlatnak legalább 3 évet kell eltöltenie a bolti forgalomba kerülése előtt.

Azonban, minél több időt van elzárva a nagyvilágtól, annál erősebb és egyedibb lesz az íze, annál jobban válik értékesíthetővé. A legdrágább whiskyk akár 40 évet is a pincék mélyében tölthetnek és az értékük megközelítheti a milliós fogalmakat is. Nem véletlenül, hiszen egy egész élet munkáját tartalmazzák. Tökéletes ajándéknak számít egy minőségi üveg.