A vízszennyezés részletesebb megismerése – 1. rész

A vízszennyezés súlyos probléma
A vízszennyezés súlyos probléma

Amikor a víz rosszabb minőségűvé válik, bármilyen emberek által végzett tevékenység miatt, akkor vízszennyezésről beszélhetünk. A vízszennyezés amiatt kellemetlen, mert megkárosítja a vízben megtalálható állatokat és növényeket, de akár el is pusztíthatja ezeket szélsőségesebb helyzetben. Nemcsak a víz minősége miatt okozhat problémát a vízszennyezés, hiszen akár fizikai értelemben is kárt tehet az állatvilágban. Ez például abban az esetben fordulhat elő, amikor az állatok belegabalyodnak azokba a hulladékokba, tárgyakba, amelyek emberek miatt kerültek oda.

 

Más módon is szennyezhető a víz, például úgy, hogy olyan anyagok kerülnek bele, amelyek miatt ez emberi fogyasztásra alkalmatlanná válik vagy más alkalmazását korlátozza, esetleg ellehetetleníti teljesen. Pregun Csaba, valamint Juhász Csaba Vízminőségvédelem című jelentős írásában úgy határozza meg a vízszennyezést, mint amikor elsősorban emberi tevékenységek miatt változás következik be, ami miatt kevésbé lesz alkalmas a víz emberi használatra, ahogyan az élet számára is, de teljesen meg is szűnhet. Ezt követően túl költséges vagy nem gazdaságos az a folyamat, amely által újra alkalmassá lehetne tenni.

 

A változás bekövetkezhet a folyadék fizikai, kémiai, bakteriológiai, biológia, radiológiai tulajdonságaiban. A különböző világszervezetek megpróbálnak tenni a folyamat ellen, azonban mégis rengeteg alkalommal fordul elő úgy a kisebb, mint a nagyobb vizek esetében, néha hatalmas problémát okozva ezzel nemcsak magának az emberiségnek, hanem a vízben élő élővilágnak is.