A tonik mint tökéletes koktél alap

A kinin felfedezéséről szóló legenda szerint, egy maláriában szenvedő katona cinchona fákkal szegélyezett tóba esett, és amikor magához tért, újra egészséges volt. Más történetek is kapcsolódnak a kinin gyógyhatásának bizonyításához, azonban a későbbiekben és napjainkban cukorral és vízzel keverve inkább élvezeti cikként fogyasztják.

Az első tonik megjelenése 1858-ra tehető, amikor is Erasmus Bond bejegyeztette a szabadalmat Londonban. 1870-ben került a piacra a kininnel és lime-mal ízesített Schweppes tonik, John Jacob cége által. A mai tonik már jóval kevesebb kinint tartalmaz, mint az elődei, amiket inkább gyógyszerként használtak.

A legtöbb országban előírás határozza meg az italban megengedett kinin mértékét. A kinin jellegzetes ízéből fakadóan a tonik két táborra osztja az embereket, vannak, akik szeretik, és vannak, akik nem tudnak megbarátkozni kesernyés ízével. Kedvelői citrom és lime ízesítéssel változatos italokat készítenek a felhasználásával, de pusztán ginnel keverve is finom ital komponálható belőle.