Természeti értékek jelenléte Magyarországon

A természeti értékek megőrzése fontos
A természeti értékek megőrzése fontos

A hazai természeti kincsek egyre nagyobb védelmet élveznek. A természeti értékek sokfélék lehetnek, így ismerünk nemzeti parkokat, zárt vagy látogatható védett területeket. A természeti értékek közé számos barlang tartozik, amelyek kizárólag kísérettel látogathatóak. Ilyen a budapesti Bátori-barlang vagy Tata barlangjai, de a budapesti Sas-hegy tanösvény is kizárólag szakvezetéssel látogatható. A természeti értékek arra hívják fel a figyelmet, hogy mennyire értékes kincsek vesznek körül bennünket, amelyekre vigyázni kell.

 

Természetesen itthon is gyakori eset az értékek megrongálása, a védett növények begyűjtése, viszont aki hasonlóban gondolkodik, tisztában kell lennie az erre vonatkozó büntetésekre, amelyekről az interneten is lehet találni részletes tájékoztatást. A szabadon látogatható természeti értékek száma magas, így az, aki szeret a szabadban túrázni, kirándulni, nem fog unatkozni a hazai kínálat alapján. A hasonló helyek az ország egész területén fellelhetőek, amelyek nagy része védett terület. A természeti értékek könyvészete is színes, ezeket is lényeges fellapozni, mielőtt az érdeklődő ellátogatna a helyszínre.

 

A növény- és állattájékoztatók részletesen bemutatják az egyes védett területeken előforduló élőlényeket, de a kőzetekről, talajtípusokról is sok érdekes információ tudható meg. A Tardy János által szerkesztett: „Magyarországi települések védett természeti értékei” című könyv részletes összefoglalója a hazai természeti kincseknek és érdekes védett helyeknek. A könyv a legfontosabb információkat tartalmazza a különböző nemzeti parkokról, látogatható és zárt védett helyekről. A természeti értékek megismerése fontos, hiszen ezek a kincsek az ország közös büszkeségei.