Ha együtt már nem megy: gyerektartás

A válóper, ahol gyermek is érintett az ügyben, jóval nehezebb falat, mint egy gyermektelen pár esetében. Ilyenkor a gyerektartás is előtérbe kerül. Mire az ügy idáig ér, tapasztalatok alapján, a szülők indulatból próbálják a saját akaratukat érvényesíteni, amely nem csupán időt és pénzt emészt fel, de a gyermeknek lelkileg is megterhelő.

A gyerektartás díjáról nagyon ritkán van azonnali megegyezés, a bíróságok túlcsordulnak a felhalmozódott perektől, amelyek akár 3 évig is elhúzódhatnak. Ilyenkor jó, ha van segítség, hiszen az irányított beszélgetésekkel elérhető, hogy a felek kölcsönösen előnyös megállapodásra jussanak. Hiszen amennyiben nem sikerül megállapodásra jutni, a szülők helyett, a bíróság dönt a gyerektartás összegéről.

Ebben az esetben a bíró figyelembe veszi a gyermek indokolt szükségleteit, a szülők vagyoni helyzetét, illetve az egyéb családi helyzetet (pl. van-e még eltartott gyermek a háztartásban). A gyerektartással kapcsolatos perek esetén tehát szerencsésebb, ha a felek kompromisszumképesek és figyelembe veszik a gyermek igényeit is.