EC mérővel a fűtési rendszer meghibásodása ellen

A vezetőképesség teszterek az oldatok elektromos vezetőképességének vagy más szavakkal a karbonát keménységének mérésére szolgáló eszközök. Valamennyi folyadék képes átereszteni az áramot, mivel kalcium-sókat és származékaikat tartalmazzák, amelyek a vízben vezetik az áramot.

Miután egy speciális EC mérő segítségével megismertük az elektromosság vezetőképességének mutatóját, ismert együtthatók segítségével megítélhetjük annak karbonát keménységét. Leegyszerűsítve, a megnövekedett karbonát keménység a vízben lévő kalcium-sók feleslege, amit mindenki jól ismer a fűtőelemeken és más fűtőberendezéseken található lerakódás formájában. Ennek jelenlétét mutatja meg az EC mérő. Ez a jelenség gyakran vezet a drága vízmelegítő elemek gyors kiégéséhez.

A vízszivattyúk szűrői szintén sokszor eldugulnak a kalcium-sóktól, ennek eredményeként pedig meghibásodnak. A költséges javítások elkerülése érdekében, rendszeresen érdemes ellenőrizni a fűtéshez szolgáltatott vizet. Ebben segít nekünk egy konduktométer, más néven EC mérő.