A leggyakoribb kérdések a gyermekszemészeti vizsgálatokkal kapcsolatban

A kicsik látása és szemüknek anatómiája sokat változik a fejlődésük során és sajnos gyakran előfordulnak olyan problémák, amelyek megoldásra várnak egy kiváló szemész szakorvos által. A szülők mindig szeretik tudni, hogy mire számítsanak a vizsgálat esetében is, illetve a legjobb szakorvoshoz akarják vinni a gyermeküket. A legtöbb kérdésére szinte biztos, hogy választ kap a budaiszemeszet.hu weboldalon. Ezért célszerű felkeresni ezt a weboldalt és informálódni mindenről, ami a csemete szemének vizsgálata során várható.

Itt objektív és szubjektív módszerekkel vizsgálják a gyermekek látását. Az előző metódusok akkor eredményesek, ha a kicsi már tud beszélni és képes szóbeli visszajelzést adni az orvos által feltett kérdésekre. Ebben a korban már megnevezi a megmutatott képeket, illetve eléggé kitartó ahhoz, hogy a doktorral közösen játékosan dolgozzon. Ez azért jó, mert előfordulhat, hogy csak több, egymást követő vizsgálattal kap a szakember teljes képet a gyermek szemének állapotáról.

Ezzel szemben, az objektív módszerek már egészen kicsi kortól is alkalmazhatóak. Bár semmilyen fájdalmas módszert nem használnak a Budai Szemészeti Központban, mégis előfordulhat, hogy a vizsgálat sírásba torkollik, ha a csöppség kényelmetlennek éli meg a szemek kényszerű nyitott állapotban való tartását vagy a fényeket. A kisdedek esetében csak fekvőhelyzetben lehetséges a szemvizsgálat, a pozíció ellen pedig akkor is tiltakozhat a kicsi, ha amúgy semmi kellemetlen dolog nem történik.

Aztán, ha pupillatágításra van szükség, akkor tudni kell, hogy az e célból alkalmazott cseppek néhány másodpercig csíphetnek. Korcsoportra szabott vizsgálatok is vannak, amelyek azért jók, mert például a 6-7 éves kortól a csemeték többsége képes végig együttműködni. Az említett portálon azt is megtudhatják a szülők, hogy a központban tevékenykedő szakemberek milyen problémákban tudnak segíteni a kicsiknek. Részletes leírás található a weblapon arról is, hogy bizonyos életkorban mikor javasolt a látásvizsgálat.