A fa antikolást sokan igénylik

Sokan igénylik a fa antikolást
Sokan igénylik a fa antikolást

Sokan kedvelik azt, ha a bútorzatnak, képkeretnek antik hatása van, ezt pedig ma már egy jól bevált módszerrel érik el a szakemberek. A fa antikolás egy professzionális munkafolyamat, amelyet csak a legmegfelelőbb, professzionális munkamódszerekkel lehet elérni úgy, hogy a végeredmény tökéletes legyen. A fa antikolásról sokaknak az ugrik be először, hogy ütődésekkel telivé, karcossá teszik a fa felületét, az asztalosiparban nem ezt jelenti azonban ez a kifejezés. Leginkább úgy lehetne meghatározni ezt, hogy a szakemberek különböző felületkezelési módszereket alkalmaznak azért, hogy a fa antik, régies hatást keltsen azokban, akik rápillantanak.

 

A mart, cirádás felületeket tartják a legalkalmasabbnak fa antikolásra a szakemberek, így amennyiben az ügyfelek meghallgatják őket, és szakszerűen akarnak eljárni, akkor ilyen felületeket fognak igényelni. Több tényező miatt is ajánlják ezeket a fafelületeket, egyrészt mert egyszerűbb megmunkálni, elvégezni a különböző fa antikolási folyamatokat, másrészt pedig azért, mert ezeken a természetes patina nagyon szépen kitűnik. Lakkozást, valamint festést alkalmaznak a profik azért, hogy antik hatást kölcsönözzenek a fa felületének, természetesen nem olyan házi módszereket alkalmaznak, amelyeket mindenkinek lehetősége van elvégezni. Bonyolult mechanizmusokra, professzionális gépezetekre kell gondolni, amelyekhez párosul a szakértelem, valamint a tapasztalat is, ezek együttese alkotja meg a tökéletes végeredményt.

 

A festés, valamint a lakkozás mellett számos esetben fokozzák a fa antikoláskor ezt a régies hatást speciális felületkezelési módszerek segítségével, mint például homokfúvással. A lakkozás az egyik legelterjedtebb gyakorlat, ilyenkor a fa megkapja a pácot előbb, majd pedig a lakkozást. Itt még nincs vége a folyamatnak, hiszen ezután felkerül egy antik patina is a lakkra, amelyet eltávolítanak a „visszatörlés” módszerével, ezáltal pedig ez a patina kizárólag a mélyebb rétegekben marad meg. A fa antikolás fixálódik ezt követően egy újabb, matt lakkozás által.