A hawaii rózsa titokzatos eredete

A magyarországi virágpiac annyira gazdag, hogy még a legegzotikusabb növények is megtalálhatók. A csodálatos hawaii rózsa tulajdonságait csak a XX. század második felében fedezték fel. Elsősorban a szokatlanul szép virága miatt értékelik nagyra. Az illata a citrusfélék, a jázmin, a fűszerek és a gardénia aromájára emlékeztet.

A levelek általában sötétzöldek, néha lila vagy szürke árnyalattal bővülve. A formájuk elliptikus, ritkán lándzsás. A hawaii rózsa eredetét rejtély borítja. Egyesek szerint, a Hawaii-szigetek a szülőföldje, ahol az ünnepségek és az ünnepi alkalmak nélkülözhetetlen kelléke a növény illatos szirmából szőtt koszorú. Mások szerint pedig, Közép-Amerikából ered.

Viszont azt senki sem tudja, hogy miként és mikor került a Kanári-szigetekre. Ennek ellenére ez a virág elterjedt az egész trópuson, bőségesen növekszik a szubtrópusokon, és nagyszerűen érzi magát Közép-Amerikában és a Karib-térségben is. A hawaii rózsa Laosz és Bali nemzeti virága, míg a majáknál az erotika és a halhatatlanság szimbólumaként tekintenek rá.