Zárak és zárbetétek: miben különböznek egymástól?

Bizonyos kifejezéseket rendszeresen rosszul használnak az emberek. Sokszor összekeverik egymással a zárakat és zárbetéteket, pedig a kettő nem ugyanaz. Miben rejlik hát a kettő közötti különbség? Ugye a zár, vagy zártest, mert ezzel a kifejezéssel is gyakorta lehet találkozni, az ajtónak azon része, ami a zárásért és a nyitásért felel.

Amikor az ember lenyomja az ajtó kilincsét a zár, pontosabban a zárnyelv dolgozik. Ezzel szemben a zárbetét magát a zárat működteti. Ez az a tartozék, amibe a kulcsot kell dugni. A zárnak több típusa van és ezeket a működésük szerint lehet osztályozni. Ott vannak a kulcsos zárak. Amikor magába a zárba helyezi az ember a kulcsot, akkor a kulcsos zárszerkezetről lehet beszélni.

A közvetlenül kulccsal működtetett záraknál jellemzően egy- vagy kéttollú kulcsokat szokás használni. A kettő közötti eltérés a biztonsági szintben mutatkozik meg. Kedveltek még a cilinderes zárak. Az efféle modelleket lehetetlen a cilinderbetét nélkül használni. A különböző ajtó vastagságok miatt azonban majdnem minden esetben külön kell megvásárolni a két tartozékot.

Mivel a záron fellelhető nyílásba kerül a betét, ezért feltörni is nehezebb az ilyen modelleket. Ha magasabb biztonsági elvárásai vannak a vevőnek a bejárati ajtókkal szemben, akkor ezt a változatot mindenképp megéri beszerezni. Ugye arra már fény derült, hogy a zárbetét az a kellék, amibe a kulcs kerül. Ennek is temérdek változata van.

Amikor a vásárlásra kerül sor, az ember nem szabad elfelejtse, hogy mennyire fontos egy profi szerkezet megvétele. Például egy biztonsági zárbetét esetén nem biztos, hogy a betörő vállalja a kockázatot, még akkor sem, amikor minden eszköz rendelkezésre áll, hogy véghez vigye a betörést. Ezért is kell a minőség mellett dönteni, hiszen az megadja a teljes biztonságot.

Manapság még mindig népszerű a normál, megszokott zárbetét. Minden olyan verzió, amelynek mindkét oldala mechanikusan, kulccsal nyitható, ebbe a kategóriába sorolható. A típusok között az alapbiztonsági szintet nyújtó zárbetétektől kezdve a közepes védelmet nyújtó változatokon át a legmagasabb védelmet biztosító csúcskategóriás termékekig mindent megtalálhat a potenciális vevő.