Székrekedés kezelése otthon gyógynövényekkel

Székrekedés kezelése otthon
Székrekedés kezelése otthon

A szorulással küzdő embereknek ajánlott étkezés után próbálkozni a WC használatával, mivel a gyomor telítettsége növeli a belek feszültségét is és ettől általában beindul a vastagbél mozgása. Ezt a jelenséget gasztro-kolikus reflexnek nevezik.

Székrekedés kezelése otthon gyógynövények, hashajtó hatású szerek segítségével is végezhető.A népi gyógymód több növény jótékony hatását feljegyezte, hiszen régóta ismert, hogy a székrekedést nem szabad elhanyagolni.

Ha a méreganyagok nem tudnak kiürülni a szervezetből, az komoly egészségügyi problémákat okoz. A székrekedés kezelése otthon táplálkozás változtatással, hashajtó gyógynövényekkel ismert hatásainak kombinálásával végezhető. Elsőre széklettömeg növelő, székletlazító gyógynövények használatát javasolják.

Ezek nagy rosttartalmú ártalmatlan hashajtók, segítségükkel legtöbbször megoldható a székrekedés kezelése otthon. Csak bő folyadékbevitel mellett érdemes ezeket alkalmazni, anélkül hatástalanok, hiszen úgy működnek, hogy a bélben felvett folyadék hatására megduzzadnak, megnövelik a bélsár térfogatát, ezáltal serkentik a bél összehúzódását. Gyermekek és várandósok is nyugodtan kipróbálhatják, egyedül csak a bélelzáródás esetén nem javasolt ez a módszer.

Ebbe a csoportba tartozó gyógynövény például a lenmag, útifű maghéj, görögszéna mag. Bélgörcsöt a nehezen emészthető ételek okozhatnak, nagyon zsíros, fűszeres ételek vagy sok adalékanyagot tartalmazó olcsó termékek. Bélgörcs esetén, meleg kamillatea, cickafarkfű, borsmenta tea segítheti a kiürülést, a görcsoldódást. Szelíd növény hashajtóval lehet továbbra is próbálkozni, ha az eddigiek nem hozták volna meg a várt eredményt.

A székrekedés kezelése otthon sem bonyolult dolog, lefekvés előtt érdemes 1-2 pohár bodza vagy kökényteát inni és általában reggelre normális lesz a székletürítés. Az enyhe hatásnak köszönhetően, napközben is fogyaszthatóak ezek a teák, nem kell hirtelen hasmenéstől tartani. A gyermekláncfű gyökere és leveléből készült főzetnek is van enyhe hashajtó hatása, serkenti a máj és epe működését.