Puha és tartós az akril anyag

Puha akril anyag
Puha akril anyag

Napjainkban az üzletekben található ruhák és fehérneműk több száz típusú szövetből készülhetnek. A ruhacímkéken leggyakrabban az akril anyag feltüntetésével találkozhatnak a vásárlók. Az akrill anyag szálai petróleum anyagból készülnek. Ennek a szövetnek a tulajdonságai nagyon hasonlóak a gyapjúhoz. Tisztítása bármilyen módon történhet, nem károsodik sem száraz, sem pedig nedves tisztítás közben.

Összetétele gyengébb mint a nejloné vagy a poliészteré, de ha megtapintjuk, akkor érezzük, hogy az akrill anyag nagyon puha és meleg. Általában az akrill anyag felhasználásából készült termékek színét nehezen veszi ki a napsugár, hiszen az UV ellenálló képessége nagyon magas, ennek ellenére a hőre igen érzékeny. Viszont az anyagokkal és szintetikus szövetekkel foglalkozó szakemberek már ezt is kiküszöbölték. Létrehozták az akrill egy olyan formáját ami lángálló, tehát nagyon nehezen gyullad meg, ez pedig a modakrill.

Meglehet, hogy sok a hasonlóság a gyapjú és az akrill anyag között, mégis a gyapjúval ellentétben, az akrill moly-álló és könnyen tisztítható, akár mosógépben is. Mivel alapjába véve egy puha anyag, nehezen szöszölődik a sokszori használat illetve mosás ellenére is. Az ilyen típusú szálakból varrt ruhadarabok általában téli, meleg, kötött felsők illetve szvetterek. Magas nyakú pulóverek is tökéletesen készíthetőek belőle, mivel nem jellemző az akril anyag tulajdonságira, hogy idővel a belőle készített felsők elnyúlnának.

Tehát, a más anyagból készült magas nyakúakkal ellentétben, az akril felsők formája akár több évnyi használat után is úgy néznek ki mint új korukban. Az akril anyag többféleképen van feltüntetve a kereskedelemben forgalomban lévő termékeken. Ezek a következők: Orlon, Acrilyan, Zefran, Dynel, Sef. Ezeken kívül, a folyamatos fejlesztések jóvoltából, a felsorolt típusok módosulatai is megtalálhatóak az üzletekben kínált ruhákban, illetve a méterárú nagykereskedésekben forgalmazott szövetekben. Legyen bármelyik formája is, ha időtálló és minőségi anyagot szeretnénk vásárolni, az akril tökéletes választásnak bizonyul.