Hulladék újrahasznosítás? Leghatékonyabb módja a komposztálás!

A komposztálás végterméke
A komposztálás végterméke

A környezetvédelem az emberiség egyik alapvető feladata. Egészen gyermekkortól fontos a környezettudatosságra való nevelés. Minden ember érdeke a figyelemfelhívás környezetünk védelmének fontosságára. A komposztálással mesterségesen másoljuk a természetben lejátszódó körfolyamatokat. Komposztálás során a hulladékból értékes anyagokat nyerünk, melyek roppant hasznosak a növényeink és a talaj számára is.

Kevesen tudják, hogy a hulladékok 50%-át a háztatásban felgyülemlő hulladékok képezik. Ezek a hulladékok nagy részben szerves anyagokat tartalmaznak. Ezek a szerves anyagok komposztálás során felhasználhatóak. Minden háztartásunkban keletkezett hulladékért saját magunk vagyunk felelősek. A hulladék mennyiségét komposztálással csökkenthetjük és növényeink talajélet aktivitását is növelhetjük. 

Ha háztartásunkban keletkezett hulladékot újra szeretnénk hasznosítani a Greenman All season mini komposztáló, illetve a Bokashi Komposzt Starter nagy segítségünkre lehet. A Bokashi Komposzt Starter olyan természetes segédanyag, mellyel az SCD probiotikum jótékony hatását használva mikroorganizmusokban gazdag komposztot állíthatunk elő. Az All season mini komposztáló csak a segédanyaggal használandó, így érünk el megfelelő anaerob fermentációt a komposztálás által. Ügyeljünk komposztálás során, hogy penészes anyagokat ne adjunk a komposzthoz, illetve a nedvesség tartalmukat minél optimálisabbra csökkentsük a komposztálandó anyagoknak.

Komposztálás folyamán kiváló szerves talajkondicionáló keletkezik, így nem csak újrahasznosítjuk a konyhai hulladékot, hanem a komposzt által értékes tápanyagokkal láthatjuk el növényeinket. A Greenman termékei nem csak az otthoni komposztálásban nyújtanak segítséget. Ősszel rengeteg kerti hulladék keletkezik: őszi falevelek, egynyári növények lemetszett ágak és gallyak. A Greenman Compost segítségével kiváló tápanyaggá alakítható humusszá komposztálhatjuk a kerti hulladékot, így ezek elszállításán is nem keveset spórolhatunk.