Hogyan válasszunk hajó műbőrt?

Egy vitorlás valóban ki van téve a természet erejének, ami viharos szél, sós vízpára, hideg, UV sugárzás képében jelentkezik. Ez a kárpitozásra is igen nagy terhet ró, ezért a hajó műbőr gyakran sérül. Mit lehet azért tenni, hogy az impozáns vitorlásunk szép maradjon és ne kelljen állandóan a csúnya, repedezett ülések miatt pironkodnunk?

A rossz hír, hogy a természet erejét elkerülni nem tudjuk. A jó hír viszont az, hogy a megfelelő hajó műbőr kiválasztásával sokat nyerhetünk. Nagyon fontos dolog, hogy a kárpit cseréjével ne várjuk meg azt, amikor a borítás már végigreped. A kárpit alá bejutó sós víz a belső elemeket is hamar tönkreteheti.

Érdemes már az erősen kopott elemeket is újra kárpitoztatni, mielőtt megtörténik a baj. Milyen anyagot válasszunk? Elsősorban olyat, ami elég erős és nagy kopásállóság jellemezi. Mindenképp legyen vízálló, illetve jól kell tűrnie a sós víz hatását is. Mivel kültéri használatról beszélünk, legyen hőálló is a hajó műbőr és ne feledjük el, az UV-állóság is kardinális tulajdonság!