Gyümölcsök szerepe az Olajág Otthonok lakóinak étkezésében

Olajág Otthonok

A rendszeres gyümölcsfogyasztás elengedhetetlen az egészségünk elősegítéséhez és megőrzéséhez, ezért az Olajág Otthonok nyugdíjas otthonban nagyon figyelnek arra, hogy minden idős elé gyakran kerüljön. Gyümölcseink rendkívül jó vitaminforrások. Köztudott, hogy ha a gyümölcsöket tartósan magas hőkezelésnek tesszük ki, csökken azok vitamintartalma. Éppen ezért ajánlott a nyers fogyasztásuk, akár önmagukban, vagy gyümölcssaláta kombinációjában, ahogy azt az Olajág Otthonokban is biztosítják. A vitaminok esetében különbséget teszünk vízben és zsírban oldódó vitaminok között. A vízben oldódó vitaminok nem halmozódnak fel a szervezetben, ezért rendszeresen pótolni kell azokat. Ilyen a B-vitamin csoport tagjai és a C-vitamin. Zsírban oldódó vitaminok ellentétben az előzőekkel, fel tudnak halmozódni a zsírszövetekben és a májban, onnan lassanként, szükség szerint felszabadulnak. Ezek az A,D,E,K-vitaminok.

Miért fontos a rendszeres vitaminbevitel? Minden vitaminnak megvan a maga szerepe, azonban egymással is kölcsönhatásban vannak, valamint nagyon fontos szerepet töltenek be a fehérjék, zsírok és szénhidrátok anyagcseréjében.

Nézzük a vitaminokat szépen, sorjában: az A-vitamin erősíti az immunrendszert, védi a látást és a bőrt. A-vitamint tartalmaznak a barackfélék, a körte, a szilva és a szőlő is. A B1-vitamin védi az idegszöveteket és segíti a cukrok és keményítők felvételét a szervezetben. B1-vitamin megtalálható a banánban, szőlőben, barackfélékben, az almában és a kiviben is. A B2-vitamin, más néven riboflavin segíti a sejtek megfelelő működését, megújulását. A B6-vitamin segíti a hemoglobin termelődést, védi a bőr- és idegszöveteket. A C-vitamin, vagy másik nevén az aszkorbinsav alkalmas arra, hogy aktiválja a szervezet természetes védekező rendszerét, szükség van rá a porcszövetek kialakulásához és a vas felszívódásához. Magas C-vitamin tartalmú gyümölcsök a citrusfélék, mint a narancs és a citrom, jelentős mennyiségben tartalmaz C-vitamin a kivi, a körte, a banán, az alma és a szőlő is.

Amellett, hogy a gyümölcsök gazdagok vitaminokban és ásványi anyagokban, nagyon jó rostforrások minden korosztály számára. A kor előre haladtával egyre több embert érint manapsága székrekedés problémája. Ez egyrészt betudható annak, hogy az emésztőrendszerünk sem éli már a fénykorát 40 év felett, működése lelassul. Másrészt annak is szerepe van a székrekedés kialakulásában, hogy a folyadékfelvétel is folyamatosan csökken. Ahogy idősödünk, a szomjúságérzetünk csökken, mérhetően kevesebb folyadékot fogyasztunk, mint korábban. Éppen ezért növelnünk kell a rostbevitelünket annak érdekében, hogy minden megfelelően működjön újra bennünk, legalábbis ami az emésztésünket illet. A gyümölcsök kiváló rostforrások, így elősegíthetik a rendszeres és jó emésztést. A friss gyümölcsök víztartalma bizonyos esetekben elérheti a 95%-ot is, így kiválóan alkalmazhatók folyadékpótlásra is. Mindezek mellett fontos megemlítenünk, hogy a savanykás ízű gyümölcsök étvágyfokozó hatással is rendelkeznek, így étvágytalanság esetén érdemes egy-két kanálnyit kortyolni ezek levéből.

Mindezen pozitív okok miatt tartjuk mi is nagyon fontosnak, hogy az Olajág Otthonok lakói megfelelő mennyiségű, friss gyümölcshöz jussanak hozzá nap, mint nap. Naponta két alkalommal lehetőségük nyílik a lakóknak az étlapról kisétkezésre gyümölcsöt választani. A változatosság gyönyörködtet, tartja a mondás. Mi is igyekszünk ezt a változatosságot a gyümölcsök választékában is biztosítani nyugdíjas lakóink számára az idősotthonokban.