Ezért éri meg számlaképes albérletet keresni

Elsőre mindenki úgy gondolja, hogy előnyösebb ha a kifizetett havi bérleti díj összege kevesebb, ha nem kér számlát rá, mint az olyanok, ahol a tulaj betartja a hatályban levő törvényeket, számlát állít ki, de többet kér a lakásért. Alaposabb megfontolás után, a legtöbben már nem képviselik a fenti álláspontot. Ez pedig nem véletlen. Több előnye is van egy számlás albérletnek. Bár elsőre valóban úgy tűnik, hogy kevesebbet kell fizetni a számla nélküliért, viszont a világosabb látás végett, több tényezőt is számításba kell venni. A számlás albérletek biztonságosabbak. Ott, ahol semmiféle bizonyítványt nem kap az albérlő a kifizetett bérleti díjról, probléma esetén mivel igazolja majd, hogy valóban befizette az összeget?

Nyilván semmivel! Ennek eredményeképpen a tulajdonos kirakhatja, arra hivatkozva, jobban mondva azt hazudva, hogy nem kapta meg a lakbér árát. Nos, ez rendkívül kegyetlenül hangzik, aminek a valóságát csak akkor érzi meg igazán az ember, amikor naivan belemegy egy ilyen „üzletbe”, a végén pedig kap 48 órát a tulajtól, hogy elhagyja a lakást minden cuccával együtt. Ez nem csupán a költözésre kevés idő, de ez alatt kell új lakást is találnia, bérelnie és természetesen még egyszer kifizetnie előre a 3 havi lakbért, meg a kauciót.

Ez még megvalósítható, ha az embernek van egy kis tartaléka, meg némi szerencséje, de mi van akkor, ha egyik, vagy másik nincs? Akkor kihez kérezkedik be? Vajon az a jó barát nem kerül kellemetlen helyzetbe a saját tulaja előtt? Továbbá, a befizetésekért kapott számlával lakhatási támogatás is igényelhető. Nyilván ez nem azt jelenti, hogy az állam a bérleti díj vagy a rezsi teljes egészét magára vállalná, azonban a lakhatási támogatás mégiscsak jelentősen lecsökkenti a havi kiadásokat.

Tehát, mindezeket figyelembe véve, egyáltalán nem nehéz eldönteni, hogy melyik opciót érdemes választani. Amúgy a biztonság, meg az a nyugodtság, hogy nap mint nap hazatérhet a lakásba megfizethetetlen, még ha az csupán bérelt is, de nem kell amiatt aggódni, hogy holnap hol tölti az éjszakát.