Egyre sürgetőbbek a talajjavító intészkedések!

Sajnos egyértelműen azt kell mondanunk, hogy ahová az ember beteszi a lábát, ott pusztít és tönkreteszi az élővilágot. Ezt nem feltétlenül rosszindulatból végzi, hanem gyakran a rossz technológiai megoldások miatt történik meg a sajnálatos folyamat. Remek példaként szolgál erre a, szerencsére egyre inkább felkapottá vált talajjavító metódus kifejlődésének a története. A hagyományosnak mondható, szántásos talajművelés ugyanis azt eredményezi, hogy teljesen kiégeti a földből az évezredeken keresztül felhámozódott szénkészleteket, szétroncsolja a morzsalékos szerkezetet és ami a legrosszabb, hogy kiöli az életet.

A talajjavító gazdálkodás lényege, hogy pontosan ezeket a hibákat javítsa ki. A fő probléma, hogy sokan még mindig nem hajlandóak megszabadulni a bevésődött megszokásoktól és gondolni sem akarnak arra, hogy esetleg megszüntessék a szántást a földjeiken. Remélhetőleg mielőbb változik ez a felfogás, különben néhány évtized alatt a talaj, mint erőforrás, komoly hiányokat fog mutatni. Van az a pont, amikor már a talajjavító intézkedések is kevésnek bizonyulnak, de jobb lenne mindezt elkerülni, az élhető jövő megtermése érdekében.

Évelő és egyéves takarmánynövény keverékek

A minőségi talajon kiváló takarmánynövény termeszthető, tehát már csak ezért is megéri figyelni arra, hogy miként gazdálkodunk bizonyos területekkel. Az állattartás egyik alapvető feltétele, hogy gondoskodni kell megfelelő és elegendő élelemről a jószágoknak. Szerencsés helyzet, ha ezt az alapanyagot nem kell külön megvásárolni tápok formájában, hanem azokat egyszerűen módunkban áll előállítani a takarmánynövény magjának az elvetésével.

Ezek általában olyan keverékek, amelyek többféle fajt tartalmaznak, így nem monokultúrák születnek meg a nyomukban, hanem olyan állományok, amelyek teljes értékű tápanyagpótlást tudnak nyújtani. A sersiafarm.hu weboldalon egyedi kínálata található meg a különféle takarmánynövény típusoknak. Ismerjük meg közelebbről a felhozatalt és döntsünk igényre szabottan! Bátran kérjük ki a felület munkatársainak a véleményét, hiszen első kézből tudnak tájékoztatást nyújtani e tekintetben!