A bőrrák fajtái: ismertető mindenkinek

A bőrrák fajtái

Mindenkinek fontos, hogy odafigyeljen az egészségére. Főleg a bőrrák az, ami nagyon sok embert érinthet, ezért érdemes figyelemmel követni a jeleket, amelyek a problémáról árulkodhatnak. A bőrrák fajtái közül az egyik legveszélyesebb a melanoma, amit áttétet is eredményezhet. A melanoma egy újonnan megjelenő, vagy akár egy meglévő anyajegy látható elváltozása.

Mit is jelent az e a betegség és mi okozza a problémát? Ez a melanociták túlburjánzásából adódik, ami a bőr festéktermelő pigmentsejtejeit jelenti. Ezek az UV sugárzás hatására megkezdik a melanin termélést. Nagyon fontos, hogy a melanoma esetében mihamarabb észrevegye a jeleket, mert életmentő is lehet a korai diagnózis.

A bőrrák fajtái között a basalioma is megemlíthető, ami a bőr hámsejtjeiben alakul ki. Ritkán ad áttéteket és legtöbb esetben gyógyítható is. Azonban tudni kell, hogy a kiújulás esélye igen nagy, tehát a folyamatos ellenőrzésekre mindenképp szükség van. A bőrrák típusai között még az aktinikus keratosis és a laphámrák is említés érdemelnek, ugyanis szintén korai diagnózist igényelnek. A másik gyakori probléma, ami a lakosságot érinti, az a napallergia.

A napallergia tünetei különböző téren nyilvánulhatnak meg. Legtöbbször ismeretlen okból kifolyólag adódnak a panaszok, de felismerhetők úgy, hogy apró, piros pöttyök jelennek meg a bőrön, vagy épp nagyobb kiterjedésű kiütésekre lesz figyelmes. A legtöbb esetben ezeket a tüneteket viszketés is kíséri. Sőt, van, aki égő érzésre panaszkodik, vagy hólyagosodást tapasztal.

Bizonyos esetekben napozás után rövid idővel jelennek meg a napallergia tünetei, de a pontos időt nem lehet meghatározni, mert mindenki máshogyan reagál a sugárzásra. A gyógyulás folyamara szintén eltérő, szervezettől és egyéntől függően. A napallergia tünetei kezelhetőek is, de érdemes alaposan utána járni annak, hogy milyen készítményt ajánlanak a problémájára. Abban biztos lehet, hogy a természetes kiegészítőket tartalmazó készítmények nem járnak semmiféle mellékhatással és nyugodtan alkalmazhatja a sértett bőrfelületen.