Az örökégő fatüzelésű kályhákról bővebben

 A mai napig sokan döntenek a fával történő fűtés mellett. Manapság már olyan fűtőeszközök is rendelkezésre állnak, amik a lehető leghatékonyabban használják fel ezt a nyersanyagot. A folytonégő fatüzelésű kályhák a takarékosságuknak és a hatékony működésüknek köszönhetik a sikerüket. Milyen fűtőberendezés nevezhető folytonégőnek?
Egy jó konstrukcióval rendelkező, hegesztett, légtömör acél házas kivitelű kályha ebbe a kategóriába tartozhat, de csakis azzal a feltétellel, ha az pontos légszabályzásra alkalmas. De mi befolyásolja a folytonégő kályha hatékony működését? Az efféle fatüzelésű kályhák esetében fontos az égéstér anyaga. A korszerűbb modelleknél megfigyelhető a Grenamat megoldás, ami rendkívül magas égési hőmérsékletet biztosít.

Ha már az égéstérről van szó, nem szabad elfelejteni, hogy csakis a zárt kialakítás jöhet szóba. A kinti hideg levegő sűrűbb, oxigénben dúsabb, ami jobb minőségű égési folyamatot eredményez. Az örökégő fatüzelésű kályhák esetében nagy előny a dupla szabályzás, illetve az égési intenzitás szabályzásának a lehetősége is.
Azok a kandallókályhák, amelyeknek csak primer égési levegő szabályzójuk van, a szabályzó kar bármely állása esetén kapnak égési levegőt a hamurács felől. Ennek a megoldásnak hála az égési folyamatok felgyorsulnak és nő a kéményveszteség.

Megéri még mindig az öntöttvas kályha mellett dönteni?

Évtizedeken át uralta a fűtőberendezések piacát az öntvény fűtőeszköz. Jogosan merülhet fel persze a kérdés, hogy az öntöttvas kályha napjainkban is megállja a helyét, tudva, hogy számtalan változáson estek át a berendezések? A mai napig sokan azért veszik meg ezt, mert azt hiszik, hogy a legmagasabb minőséget képviselik és a verhetetlen tartósságot.
Lehet, hogy 20 éve ezen állítás megállta a helyét az öntöttvas kályha tekintetében, azonban nagyon sokat fejlődtek a különféle szerkezetek azóta. Mivel az öntöttvas berendezést különálló részekből építik meg, ezért mindenképpen jobb a csak lemezből készült kályháknál. De tény, hogy a kerámia betétes fém kályhák színvonalát nem éri el.