Az 5 csillagos szállodák forgalma egyelőre kedvezőtlen

Már 9 éve annak, hogy Ferihegyen leszállt az utolsó Malév-gép. Ez nemcsak megdöbbentette az egész országot, hanem a munkájukat elveszítőknek felért egy kisebb tragédiával. Az 5 csillagos szállodák szintén a Malév leállás vesztesei közé tartoznak. Ezekben a szállodákban szálltak meg ugyanis azok az üzletemberek, akik a magyar légitársasággal érkeztek hazánkba. Az üzleti utasok számának számottevő csökkenése tehát közvetlenül is köthető a Malév leállásához.

Egy felmérés szerint, az 5 csillagos szállodák visszaesését még az sem volt képes ellensúlyozni, hogy az átlagárak jóval magasabbak, mint korábban. A visszaesés meglehetősen drámai, havi átlagban akár mínusz 20-25 százalékot is elérhet.

A Malév leállása mellett, a koronavírus is igen kedvezőtlenül hatott az 5 csillagos szállodák forgalmára, bár ez az egyéb kategóriájú hoteleket is érintette. A Magyar Hotel Monitor szerint, az adatelemző és értékelő programban résztvevő szállodák napi teljesítmény adatai alapján, a 2021-es év még kedvezően indult, a trend februárban már nem érvényesült.