A PID szabályzók típusai

A PID szabályzók működése
A PID szabályzók működése

Az ipari folyamtok automatizálása során, a szabályozás jelenti a legnagyobb kihívást, ugyanis nem egyszerű feladat a megfelelő értékek között tartani a különböző paramétereket. A PID szabályzók viszont remek megoldást nyújtanak erre a célra.

A használatukkal a gyártási folyamatok teljes mértékben automatizálhatóak. Ezekkel a készülékekkel beállíthatunk egy adott intervallumot, amitől nem térhet el a rendszer. Ez lehet egy hőmérsékleti intervallum vagy a nyomás, de bármilyen más paraméter, amit mérni tudunk.

A műszer kijelzőjén folyamatosan nyomon követhetjük az értékek változását. Rögzíti is az adatokat a berendezés, így később is visszanézhető és kiértékelhető a rendszer működése. A PID szabályzók között van olyan is, amelyik csak egy bizonyos paraméter szabályozására képes.

Például csak a hőfokot lehet vele szabályozni. De találhatunk olyan műszert is, amelyik univerzális. Sőt, a TechMen műszaki webáruházban olyan PID szabályzók is vásárolhatóak, amelyek egyszerre két különböző paramétert is képesek megfigyelni.