A merino gyapjú fonal izgalmas története

Ezt a nevet sokan egy különleges juhfajta révén ismerik, ami a XII. századi Spanyolországból származik, ahol a kiváló minőségű gyapjú miatt értékelték. Ezek a juhok olyan értékesek és különlegesek voltak, hogy Spanyolország több mint 400 évre betiltotta az exportjukat, így akkoriban a merino gyapjú fonal a spanyolok kiváltsága volt.

De minden megváltozott a napóleoni háborúk után, mert a harcok alatt majdnem a teljes juhállomány elpusztult. Az Ausztráliában és Új-Zélandon való tenyésztés azonban lehetővé tette a merino gyapjú fonal állagának és puhaságának javítását. Ennek a terméknek számos előnye van más juhok gyapjújával szemben. Ilyen például a melegség.

A merinó gyapjú fonalnak ugyanis fürtjei vannak. Amikor a szál az anyaghoz a kötődik, ezek a fürtök szoros egységet hoznak létre. A keringésre nem képes levegő miatt, a test által termelt hő teljes egészében fennmarad. Ennek eredményeként egy merino gyapjú fonalból készült pulóverben sohasem fogunk fázni. Ettől függetlenül, nyári ruhaként is használhatjuk.