A gluténmentes kenyér készítése

Gluténmentes kenyér készítése
Gluténmentes kenyér készítése

Az ételallergiák közül talán a gluténérzékenység a legzavaróbb, hiszen az egyik legfontosabb ételalapanyagunk, a liszt váltja ki. A liszt pedig olyan fontos ételek összetevője, mint a kenyér. Azonban ma már kapható a bio üzletekben és bevásárlóközpontokban gluténmentes kenyér is.

Ez nagy segítség a lisztérzékenyek számára, ugyanis nekik sem kell így lemondaniuk az egyik fő táplálékunkról, a kenyérről. A magyar ember számára ugyanis a kenyér jelenti az étkezések alapját. Nagyon ritka az az étel, amihez nem fogyasztunk kenyeret.

Sokan nem is laknak jól, ameddig nem esznek legalább egy szelet frissen sült kenyeret. A gluténmentes kenyér készítése során olyan lisztet használnak, amely nem tartalmazza a betegség kialakulásáért felelős gliadin fehérjét.

Ezek a lisztek nem búzából készülnek, hanem más gabonafélékből és egyéb növényi magvakból. A különleges őrlemények tökéletesen helyettesítik a hagyományos lisztet. Nem csak gluténmentes kenyér készíthető belőlük, hanem bármilyen ételben helyettesíthetik a búzalisztet.