A gazdasági mediátor szerepe napjainkban

A mediáció elsődleges szempontja, hogy nemcsak a felmerülő vitát kívánja megoldani az érintett felek között, hanem hosszútávon akarja megőrizni és fenntartani a közös kapcsolatot is. Ez az alapelv érvényes a gazdasági mediátor munkájára is, hiszen ő is a két fél közötti kialakult helyzetre kívánja a megegyezés lehetőségét nyújtani.

Mivel a mediátorok egy semleges harmadik félként segítenek a vitás helyzetek megoldásában, ezért az érintett feleknek sok esetben sikerül rövidebb idő alatt nyertes-nyertes megoldást találniuk, mintha évekig várnának egy bírósági ítéletre.

A gazdasági mediátor széleskörű rálátással kell rendelkezzen a különböző ügytípusokkal kapcsolatosan, legyen szó cégen belüli vagy vállalatok közötti problémákról, vitákról, amelyek a fogyasztó, a kereskedő valamint a gyártó között alakulhatnak ki, valamint lehet szó munkahelyi, munkaügyi nézeteltérésekről is.

Amint láthatjuk, a gazdasági mediátornak széleskörű kitekintéssel kell rendelkeznie a különböző felek közötti kérdéses viták, helyzetek, konfliktusok megoldását illetően. Megoldásra váró helyzetek, viták azonban olyan területen is jelentkezhetnek, mint a napjainkban közkedvelt és dinamikusan fejlődő sport területén.

Ezekben a helyzetekben egy sport mediátor tud nekünk segítséget nyújtani. A sportban szükségszerű a problémás helyzetek, viták gyors megoldása, hogy ez ne az eredményorientáltság rovására menjen.

Ebben tud segítségre lenni egy sport mediátor, aki képes megteremteni a szükséges nyugodt és kiegyensúlyozott hátteret.A vitás kérdések, problémák gyors és hatékony megoldása segít abban, hogy a csapatkohézió gond nélkül visszaálljon, ugyanakkor védőszerepe van az együttműködésre való tekintetre is.

Mivel a sport területe egy dinamikusan változó és fejlődő világ, ezért elengedhetetlen a problémák gyors és operatív megoldása egy sport mediátor révén azért, hogy a felkészülésekre, a gyakorlásokra, valamint nem utolsósorban az eredmény elérésére, a teljesítményére tudjon koncentrálni a sportoló.